Cook Book #1: Custard Cream Puff


Assalamualaikum...

Hello everyone! Harap da masuk fasa ke-2 bln Ramadhan ni, makin rancak buat pahala ye? bkn nak sambut raya! haha

Alhamdullilah.. hari ni hujan lebat.. sejuk rasenye. Macam nak amek balik gebor pastu tido! haha 
Tp disebabkan ade org request recipe, aku pon x smpi hati nak tgk org tu kebulor nk bukak puase kang! haha
Recipe ni cilok org punye je.. hehe =p
Haa.. to my fren Amirah Ismail selamat mencuba! nnt pas buat, tngkp pic ok? huhu

Benda ni kalo nk buat kene 2 kali ye.. 1. cream puff 2. custard cream
yang cream puff tu mmg ikut recipe asal and custard cream tu aku modify sket methods die jd a lil bit easier..
Well, without further a do, here's my first recipe entry! =D

1.  Cream Puff 
- courtesy of Kak Yani MR

Bahan-bahan ( makes up appox. 10 biji medium sized. Kalo bite size bnyk gak kot)

  • 100ml air
  • 45g butter-suhu bilik, potong 1cm
  • 60g tepung gandum- diayak
  • 2 biji telur(100g) NB: part telur biar btol2 ikut sukatan die, kalo telur korg yg korg beli tu 1 biji pon da 100g, pki 1 jela.. ^^

Cara-cara

    Persediaan awal. Panaskan oven pada suhu 200C. Alaskan dulang oven(oven plate) dengan aluminium foil kemudian sapukan minyak ke atasnya.(Nak pakai kertas minyak or parchment paper lg senang)
Lepas tu ayaklah tepung. Masukkan telur ke dalam mangkuk. Pukul biar telur kuning dan putih berncampur.
   
  1. Masukkan air dan butter ke dalam periuk. Masak dengan api sederhana kemudian kuatkan sehinggalah mendidih. Bila dah mendidih tutupkan api.
  2. Masukkan tepung dan kacau cepat-cepat.
  3. Panaskan semula adunan dengan api sederhana sehingga nampak kepingan nipis terbentuk. Kemudian padamkan api.
  4. Masukkan telur, kacau cepat-cepat. Nanti die jd mcm play dough sket and suitable for piping.
  5. Masukkan adunan ke dalam piping bag. Pipe kan ke atas dulang seperti dalam gambar. Anggaran diameternya ialah 5cm. Kalo mcm aku guna nozzle bintang kasi cntk sket.. huhu
  6. Tekan bahagian tanduk yang terhasil supaya cream puff nampak cantik.
  7. Spray permukaan cream puff dengan air. Bakar dalam oven pada suhu 200c selama 15 minit. Kemudian turunkan suhu kepada 180c dan bakar selama 25 minit. Kalau nak nampak lagi perang biarkan cream puff di dalam oven beberapa minit sebelum dikeluarkan.
  8. Sejukkan cream puff sebelum dimasukkan kastad krim.

2. Custard Cream
- coutesy of: Honey MR

Bahan-bahan ( lebih kurang 300ml )

  •     2 sudu besar tepung custard
  •     4 sudu besar gula
  •     200cc(1 cup) susu segar
  •     1 biji telur (L size)
  •     1 sudu besar mentega

Cara-cara

  1. Bancuh custard powder dan sedikit susu hingga sebati.
  2. Baru masukkan telur. Kacau
  3. Tapis dan ketepikan.
  4. Baki susu dan gula dimasak diatas dapur hingga hampir mendidih.
  5. Kemudian kecilkan api dan masukkan bancuhan telur dan custard powder tadi. Kacau adunan ini senantiasa hingga adunan agak pekat.
  6. Apabila sudah pekat, masukkan mentega dan esen vanilla.
  7. Sejukkan krim ini sebelum diisikan kedalam pastry tadi.

Ok, da abes gedebuk gedebak sume.. ni lah hasilnye!

Siap ade bling2 bak kate Ameer. haha
Haa.. ko jgn la terliur cik Jah! buruk beno rupenye! ni pose ke x ni? haha                                                   Jgn takot kalo x jd mula2.. aku buat pon puff die bantat mula2.. haha lupe nak amek pic upload. siyes korg gelak beso la! haha XD
Sebab lembik sgt dough die.. tu la remember telur jgn terlebih ye? huhu
Rasenye sampai sini jela dulu ye.. nnt tggu la recipe2 lain ok?

Annyeong!
Salam!
-fatmie OUT!
   
MANISKAN KURMA INI???

0 Kurma Manis: